dinsdag 27 december 2011

Half Nelson

Ryan Gosling vertolkt leraar Dan Dunne. Hij geeft geschiedenis in een middelbare school waar enkel kleurlingen les volgen. Hij doet dat met veel passie maar niet volgens de wil van zijn oversten. De leerlingen dragen hem nochtans op handen. De 12-jarige Drey kijkt op naar de leraar die tevens haar basketbalcoach is.

De film volgt Dan ook buiten school, waar hij vooral mijmert over zijn ex-vriendin, Rachel (Tina Holmes). De leraar is zwaar verslaafd aan crack en onderhoudt zijn sociale contacten niet. Wanneer Drey problemen krijgt met een gangster uit haar buurt, moeit Dan zich met de situatie en tracht hij Drey te helpen.

Half Nelson is een rustige maar boeiende film. Ryan Gosling speelt de rol van verslaafde leerkracht formidabel en de volledige film ademt een koele sfeer uit. Deze film is dus een mustsee!

Wat opvalt is dat de regisseur of schrijver er een bepaalde filosofie op nahoudt. Men oordeelt dus op bijna geen enkel punt of situatie over anderen. Toch een ongewoon principe in het Hollywoodgenre.

Mijn score: 8,5/10

Geen opmerkingen: