woensdag 31 augustus 2011

Rundskop

Rundskop is het langspeelfilmdebuut van Michaël R. Roskam. Zijn eerste film werd onmiddellijk bejubeld en alom geprezen. Hij wist Matthias Shoenaerts te strikken om de rol van Jacky Vanmarsenille te vertolken.

Het begin van de film is formidabel. De eerste 2 minuten wordt er gesproken bij een mistige achtergrond van Limburgse weiden, de tekst klinkt dankzij het dialect als een melodie van een wondermooi lied. De film speelt zich af op het moment dat een belangrijke hormonenjager/agent Daems vermoord wordt teruggevonden.

In de familie van Jacky is men al tientallen jaren bezig met het behandelen van hun vee met allerhande hormonen. De veearts van de familie Vanmersenille benadert hun met een mogelijke deal met West-Vlaamse kerels. Bij de ontmoeting met de 'gangsters' komen er bij Jacky allerlei (jeugd)trauma's boven want hij merkt dat zijn jeugdvriend Diederik (Jeroen Perceval) werkt voor het entourage.

Om die trauma's te achterhalen, moet je de film zelf eens gaan bekijken. Voorts is Jacky verslaafd aan allerhande hormonenpreparaten die erg voor zorgen dat hij af en toe door het lint gaat. Matthias zet een triest en tegelijkertijd beestachtig personage neer.

Rundskop is een ijzersterke Belgische film die zonder twijfel past in de Top 10 van de beste Belgische film ooit! Een must-see! Het geeft ook een beeld van de woelige tijd rond de hormonenmaffia.
Mijn score: 10/10

Geen opmerkingen: