woensdag 10 augustus 2011

Het lied van Solomon

Het lied van Solomon werd geschreven door Toni Morrison. Toni Morrison kreeg in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. Dit boek vertelt het verhaal van Macon "Milkman" Dood Junior. Milkman vertelt over zijn leven als opgroeiende kerel die speurt doorheen het dan nog erg rascistische Noord-Zuid verschil in de Verenigde Staten.

Milkmans familie wordt uitvoerig belicht in het boek. Zijn tante Pilatus speelt een grote rol in het boek. Diens kleindochter, Haggar is de vriendin van Milkman, maar Milkman verbreekt zijn relatie met haar. Milkman ziet vooral vele dingen veranderen naarmate hij opgroeit, zijn beste vriend Guitar maakt een gevaarlijke keuze wanneer hij in een groepering stapt die afrekent met blanken om wraak te nemen om de tientallen negers die vermoord worden.

Het duurt even alvorens het verhaal op gang komt, mar rond bladzijde 100 neemt het boek je mee op een indringende reis door het leven van Milkman Macon Dood. Macon ontdekt de geschiedenis van zijn familie wanneer hij op reis vertrekt en raakt meegesleurd in een tragische wendingen.

Meer vertellen over Het lied van Solomon zou jammer zijn. Hoe het boek aan de titel komt, ontdek je pas naar het einde van het boek, wat er dus voor zorgt dat het lange tijd spannend blijft. De ontknoping met een dramatisch einde komt pas op de allerlaatste bladzijde.

Mijn score: 9/10

Geen opmerkingen: